tisdag 11 augusti 2009

Åstadkomma

"Åstadkomma" - ett gammalt och klumpigt ord. Javisst, men det fungerar väldigt bra när man funderar över sitt liv eller sin verksamhet med ett målinriktat perspektiv. I Nationalencyklopedins ordbok förklaras ordet så här: "Få att bli verklighet". Det är precis vad målfokusering handlar om.

Jag sätter gärna ordet "åstadkomma" i relation till ordet "göra".
Pröva själv, när du är involverad i ett samtal eller en egen tanke kring en verksamhet. "Vad är vårt fokus just nu? Vad vi ska göra eller vad vi ska åstadkomma? "

Ett mål beskriver ju alltid situationen som den ser ut när man gjort verklighet av sina intentioner. Med ett tydligt mål för ögonen reduceras insatserna till vad som både är nödvändigt och tillräckligt för att nå ända fram.

Den fokuseringen är hyfsat enkel när man bygger en altan eller ska baka en äppelkaka. När man jobbar med mer abstrakta processer är det svårare. Och viktigare. Vad är målet med att gå en viss utbildning, eller vad sätter man upp för konkreta mål när man vill främja vuxnas lärande, eller motverka segregation?

Prova att granska några icke-producerande organisationers målsättningar, och jag lovar att du i en mycket stor
del av fallen kommer att se formuleringar som beskriver vad man ska göra. Hur det ser ut när man lyckats beskrivs inte.

Att jobba grundligt med mål är mycket spännande. Det beror till stor del på att vi utmanande närmar oss vårt eget hjärta, vare sig det handlar om mig själv som person eller om vår organisation. När man grubblar över vilken verklighet man vill åstadkomma är man nämligen mycket nära meningen med sin egen existens. Därför finns ytterligare ett ord som är viktigt i anslutning till gör och åstadkommer, nämligen "är"!

Den egna identiteten är avgörande för vad vi strävar att åstadkomma, och hur vi gör detta. Man kan se relationen mellan begreppen som tre cirklar i varandra. Den innersta representerar är, den mittersta representerar gör och den yttersta åstadkommer. Tillsammans skapar de helheten.


Många individer och organisationer jagar omkring i facket gör. Där råder verksamhets- och aktivitetsfokuseringen, ibland till och med -raseriet. Alltför få är målfokuserade med fokus på facket åstadkommer. För att hitta dit måste man vara grundligt förankrad i facket är.

Mina erfarenheter ligger främst i arbetet att kartlägga och processa fram organisationers mål. Men det blir allt tydligare för mig hur avgörande förankringen i varandet är för att målarbetet ska lyckas. Här ligger ju grunden och motivationen för de mål man väljer.

1 kommentar: