fredag 28 augusti 2009

Gamla hjulspår eller nytänk

I staden Drachten i Holland var man inte nöjd med trafiksituationen. Så för att göra trafiken säkrare tog man bort alla skyltar och trafikljus...

Ojdå, hur gick tankarna i den planeringen? Jo, jag tror att någon faktiskt tillät kreativiteten att flöda, och vågade tänka annorlunda. Och det fungerade!

När vi jobbar med att fokusera verksamhet av olika slag är det givetvis viktigast att vi vet vad vi vill åstadkomma - vilka mål vi har. Men sen är det dags att planera de insatser som ska göra att målet blir verklighet. Här är risken stor att vi gör "som vanligt" och väljer det agreppssätt som ligger närmast till hands.

Just ordet angreppssätt tycker jag är viktigt att stanna vid. Det är vidare och "grövre" än metod, verksamhet, insats och aktivitet, även om det ibland sammanfaller med metod.

När målen är identifierade är vi ofta ganska trötta på teoretiska tankeövningar och vill börja arbeta på riktigt. Men då missar vi en möjlighet till kreativt arbete som kan resultera i att vi får mycket roligare när det sedan är dags att börja jobba operativt. Därför ska vi stanna vid angreppssättet och ställa frågan:

Vilka möjliga vägar kan finnas för att nå vårt mål?

Passa på att brainstorma ordentligt! Tänk annorlunda! Tänk tvärtemot! Bjud in människor som inte är färgade av ämnet och ta emot helt nya infallsvinklar från dem! Tänk gärna stort, och sätt in det egna målet i dess sammanhang av förutsättningar och beroenden! Det finns kanske spakar långt bort i systemet som har stor effekt för vårt område?

Ta också chansen att fundera över vilka talanger, erfarenheter och andra tillgångar som ni faktiskt har tillgång till - de kan vara avgörande för valet av angreppssätt.

Resultatet av den här processen är ett antal mer eller mindre vettiga eller galna förslag på angreppssätt för att nå målet.

Nästa steg blir att vara lite mer realistisk och förnuftig och välja ut de angreppssätt som bäst bör kunna leda till målet. Och sedan bland dem välja det slutliga angreppssättet.

Först nu är det dags att fundera över vilka insatser som krävs för att nå det önskade målet med det valda angreppssättet. Och då är vi inne i detaljplaneringen - med tidplan, budget, mänskliga reusrser, ansvar etc.

Kom ihåg att det kan faktiskt vara så att de gamla hjulspåren visar sig vara det bästa angreppssättet. Så bra, då vet vi det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar